vanhetborgerbos

Ga naar de inhoud
NIEUWS
Bijgewerkt: 14.07.2020

Sinds mei 2019 ligt ons prachtige ras de Sint Bernard zwaar onder vuur in de media. Ook bij ons ras kunnen net zoals bij vele andere rassen bepaalde aandoeningen voorkomen waarvan momenteel door toedoen van de negatieve publiciteit in de media epilepsie op dit moment wel de bekendste is.
Door deze negatieve aandacht in de media, geen uitzicht in een test voor epilepsie en het uitblijven van een plan van aanpak van de beide rasverenigingen heeft een 3-tal fokkers doen besluiten om zelf op zoek te gaan naar een methode wat het ras misschien kan helpen om een gezondere Sint Bernard te fokken en zolang er geen verantwoordt gen is gevonden er wellicht vandaan te fokken.
Vele ziektes kunnen bij dieren gelinkt worden aan het verlies van diversiiteit op genetisch gebied. Met behulp van het Betterbred programma in samenwerking met UC Davis waar de testen gedaan worden kunnen we een beter inzicht krijgen hoe het er momenteel met ons ras voorstaat.

METEN = WETEN
Door ouderdieren op diversiteit te testen voordat er mee gefokt word kan via het Betterbred programma en de berekeningstools die ze hier voor hebben testbreedings gedaan worden zodat we inzicht hebben hoe de diversiteit van de nakomelingen er uit gaat zien van een bepaalde combinatie die we in gedachten hebben. Uiteraard zullen we ons moeten blijven verdiepen in de stambomen en zullen we moeten kijken naar bouw en gezondheid, maar hoe meer diversiteit hoe gezonder het ras.

Lees hier meer over diversiteit en over de Genetische Diversiteits test©v.h. Borgerbos. All rights reserved
Terug naar de inhoud